GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLINGEN VANAF € 50

10 Feiten over Katten

Die je nog niet eerder hebt gehoord!

13/6/2024

Niets wordt zo mysterieus beschouwd als onze geliefde viervoeters; katten. Laten we de mystiek lichtelijk gaan onthullen, of misschien wel vergroten. Hoe dan ook, hier zijn ze!

1. Kattenvideo's zijn van alle tijden

Misschien zijn kattenvideo’s pas echt populair geworden door socialmediaplatformen zoals youtube, instagram en TikTok; ze hebben ze niet uitgevonden. De oudst bekende kattenvideo stamt namelijk uit 1894! 

2. Katten hebben 230 botten

Daar waar mensen maar 206 botten hebben, hebben katten er dus wel 230! Verklaart waarom ze altijd zo uit je handen lijken te glippen wanneer ze in het reismandje moeten.

3. Hierdoor kijken katten alsof ze iets vies ruiken

Katten hebben een extra orgaan, dat zich bevindt in hun gehemelte; het orgaan van Jacobson of Vomero Nasaal Orgaan (VNO) als je echt fancy wil doen. Wanneer ze hiermee feromonen ruiken krijgen ze die typische blik met hun bek een beetje open, alsof ze net iets heel vies hebben geroken. 

3.1 Flehmen

Extra feitje, deze blik wordt ook wel flehmen genoemd.

4. Links of rechts?

Katers zijn over het algemeen links-potig, terwijl poezen dan weer rechts-potig zijn.

5. Bloemetjes en Bijtjes

Poezen kunnen al voor de eerste keer zwanger worden wanneer ze nog maar 4 maanden oud zijn; dat geeft een hele nieuwe betekenis aan tienermoeders. Vergeet daarom niet om op tijd al na te denken over sterilisatie; zeker wanneer ze naar buiten mag!

6. 7 levens + 1 jaar

Een onderzoek van Banfield Pet Hospital heeft uitgewezen dat de gemiddelde levensduur van een kat met een jaar is verlengd tussen 2002 en 2012; dus we kunnen nog langer van onze furbabies genieten!

7. Houdini

Heb jij nu ook altijd het probleem dat jouw kat door de kleinste opening lijkt te glippen? Dat kan zeker kloppen! Dit komt namelijk doordat hun sleutelbenen niet vastzitten aan andere botten, maar eindigen in hun schouderspieren. Hierdoor kunnen ze zichzelf door hele kleine openingen werken. Past hun kopje erdoorheen? Dan past de rest ook!

8. Purrfect gelukkig?

Veel mensen denken dat wanneer katten spinnen, dit wel moet betekenen dat ze ook gelukkig zijn op dat moment. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn. Soms spinnen katten namelijk ook om zichzelf te troosten wanneer ze ziek zijn of erg gestressed.

9. Blaaskaak

Wanneer een kat naar je blaast, is dat eigenlijk nooit een teken van directe agressie, maar eerder een teken van angst. Het is de manier van een gestreste kat om te zeggen “blijf uit de buurt”. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus je kunt het beste het geblaas wel respecteren.

10. Zijn katten dan echt slimmer dan honden?

Uit onderzoek is gebleken dat katten tot wel twee keer zoveel neuronen hebben in hun hersenschors. Trek zelf je conclusie 😉

 

Gerelateerd

Onze Feather-Gate
Check onze blogpost over waarom we de benaming van sommige veren aanpassen van 'cruelty-free' naar 'reused feathers'. We delen waarom feedback onze route verandert en hoe we altijd transparant en duurzaam proberen te zijn.
Raw and Real
Het is een tijd geleden dat jullie iets hebben gezien over Romi&Remi of dat ik van me heb laten horen, maar we zijn er weer! Lees hier wat er aan de hand was en hoe de toekomst er uit zal zien.
To Roam or not to Roam
De ene huistijger ligt het liefst de hele dag op de bank te dutten en de andere krijgt er geen genoeg van om door alle steegjes in de buurt te zwerven. In deze blog gaan we het hebben over waarom je jouw kat binnen moet houden of juist naar buiten moet laten.