Romi&Remi

GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLINGEN VANAF €50

Onze Feather-Gate

We've been hold catcountable

16/5/2024

Wat is er gebeurd?

Ik heb recent een post een boost gegeven op Instagram, een post waar ik best wel trots op was. Trots omdat ik denk dat dit een groot deel van de filosofie van Romi&Remi laat zien. Helaas werd deze door een aantal mensen niet goed ontvangen en ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt.

Mijn taalgebruik was niet voor iedereen duidelijk genoeg dus ik ga dingen aanpassen.

Welk bericht was het?

Het bericht is niet meer te vinden op Instagram, maar dit was hem! 

Levend geplukt

Ik heb deze post gemaakt, omdat een van de pilaren van Romi&Remi is dat ik een bedrijf wil maken dat rekening houdt met het welzijn van alle dieren. Toen ik erachter kwam dat de meeste veren die je kan kopen levend geplukt werden, werd ik vervuld met afschuw. Hoe hypocriet is het om je dier blij te maken, met iets wat een ander dier zoveel leed aandoet. Dat moest anders.


Cruelty-Free

Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere manieren om aan veren te komen. Het absolute merendeel (>90%) van de veren die wij gebruiken zijn uit natuurlijke rui verkregen van vrije vogels (ons mixed assortiment); deze veren durven wij met zekerheid cruelty-free te noemen.

Daarnaast hebben wij ook nog enkele veren verkregen als bijproduct van voedselproductie (de fazantenveren). Deze zijn niet afkomstig uit de bio-industrie, maar de twee fazanten zijn geschoten door een jager in Nederland (met vergunning) in de maanden dat dit legaal is. Deze fazanten zijn absoluut niet geschoten voor Romi&Remi, maar achteraf via via op mijn pad terechtgekomen. Deze veren heb ik in mijn bedrijf opgenomen en gebruikt voor verschillende producten. Ook deze heb ik cruelty-free genoemd, met het idee dat er geen dierenleed is veroorzaakt met het doel producten voor Romi&Remi te produceren en er op deze wijze geen gebruik gemaakt wordt van levend geplukte veren.

 

Misleiding

Nu ben ik erop gewezen dat meerdere mensen het woord cruelty-free niet gepast is in een context waarbij dieren van hun leven zijn beroofd. Hierdoor vonden ze de claim van cruelty-free veren misleidend, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarnaast kan ik me ook volledig vinden in het feit dat cruelty-free niet gepast is nadat er een leven voor is gegeven.Hoe nu verder?

Nieuwe term

Dit betekent dat er een nieuwe term geïntroduceerd wordt voor de veren die op andere wijze zijn verkregen. Hiervoor heb ik inspiratie genomen uit de 3 R’s of Environment.

Reused Feathers

Daarom zal voor deze veren voortaan de term Reused gebruikt worden op zowel social media en in de beschrijving van de betreffende producten. Ik heb specifiek voor de term reused gekozen met het oog op dat de veren anders weggegooid zouden worden.

Vanaf nu zal ik enkel nog de veren verkregen uit natuurlijke rui cruelty-free noemen; dit wordt in de komende dagen aangepast op onze website en in de beschrijvingen van de producten.

Reduce

Het minimaliseren van het afval dat je veroorzaakt.

Reuse

Het hergebruiken van materialen en producten die anders weggegooid zouden worden, zodat de levensduur verlengd wordt.

Hieronder valt ook het gebruik van herbruikbare producten, zoals bijvoorbeeld herbruikbare wattenschijfjes *hint hint*

Recycle

Het recyclen van producten en materialen die niet langer gebruikt worden of functioneel zijn, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Waarom doe ik dit?

Het is natuurlijk altijd even slikken wanneer je van meerdere kanten hoort dat iets absoluut niet oké is, wanneer je zelf denkt dat je het juiste aan het doen was.


Transparantie

Zoals genoemd is dierenwelzijn een belangrijke pijler van Romi&Remi, en één van de manieren hoe ik dit probeer te vergroten is door voorlichting. Zo is het mijn ervaring dat veel mensen niet weten dat veren inderdaad levend geplukt worden, en ik wil mensen hier bewust van maken, zodat ze een geïnformeerde keus kunnen maken. Uiteraard zou het dan een beetje vreemd zijn, als ik zelf niet benoem waar de gebruikte veren vandaan komen.

 

Feedback

Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat dit bedrijf catcountable wordt gehouden voor de keuzes die het maakt en sta ik altijd open voor feedback!

Mocht jij me feedback willen geven, stuur me vooral een mailtje of een berichtje op Instagram, dan ga ik graag met je in gesprek. Maar weet dat er aan de andere kant van het scherm ook maar een persoon zit, iemand die probeert een positieve impact te hebben op de wereld; net als jij.

Gerelateerd

Raw and Real
Het is een tijd geleden dat jullie iets hebben gezien over Romi&Remi of dat ik van me heb laten horen, maar we zijn er weer! Lees hier wat er aan de hand was en hoe de toekomst er uit zal zien.
To Roam or not to Roam
De ene huistijger ligt het liefst de hele dag op de bank te dutten en de andere krijgt er geen genoeg van om door alle steegjes in de buurt te zwerven. In deze blog gaan we het hebben over waarom je jouw kat binnen moet houden of juist naar buiten moet laten.