Romi&Remi

GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLINGEN VANAF €50

To Roam or Not To Roam

Wat is het beste om te doen?

24/4/2023

Katten zijn natuurlijk fantastische beestjes, en dat is niet een mening die we alleen in Nederland aanhouden; over de hele wereld zijn mensen gek op katten. Maar één van de felste discussies die je tegenkomt rondom katten is toch wel de kwestie of ze naar buiten mogen of niet. Een groep katteneigenaren kiest ervoor hun katten buiten te laten lopen, terwijl anderen ervoor kiezen hun katten binnenshuis te houden. In deze blogpost zullen we de voor- en nadelen bespreken van het naar buiten laten van katten, met oog voor de impact op het milieu en de behoeftes van een kat.

Voordelen

Territorium en Beweging

Een van de grootste voordelen van het naar buiten laten van katten is dat het de natuurlijke behoeftes van de kat vervult. Katten zijn van nature territoriale dieren die graag hun omgeving verkennen en jagen op kleine dieren zoals muizen en vogels. Door een kat naar buiten te laten, krijgt hij of zij de kans om deze natuurlijke gedragingen te vertonen. En vergeet niet, dit is een recht dat dieren verdienen wat is vastgelegd in de vijf vrijheden van dieren: de vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen.

Verrijking

Als laatste hebben katten die naar buiten worden gelaten over het algemeen meer mentale stimulatie en kunnen zichzelf vermaken met het verkennen van de omgeving en het jagen op kleine prooien. Dit kan leiden tot een betere mentale gezondheid en een lagere kans op stress en depressie.

Nadelen

Veiligheid

Een van de grootste nadelen van het naar buiten laten van katten is dat het de veiligheid van de kat kan verminderen. Buitenlopende katten lopen het risico om aangereden te worden, aangevallen te worden door andere dieren en gestolen te worden. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen en zelfs de dood van de kat. 

Zo worden katten die de gehele dag buiten komen maar de helft zo oud als binnenkatten. Wanneer katten enkel overdag naar buiten kunnen, worden ze gemiddeld 3 jaar minder oud dan binnenkatten.

Biodiversiteit

Een ander nadeel van het naar buiten laten van katten is dat het de impact op het milieu kan vergroten. Buitenlopende katten kunnen een bedreiging vormen voor inheemse dieren en planten. Katten jagen van nature op kleine dieren zoals vogels, muizen en insecten, wat kan leiden tot een afname van de biodiversiteit in de omgeving. Door katten buiten te laten lopen, kan deze impact worden vergroot.

Overlast

Als laatste kan het naar buiten laten van katten leiden tot overlast voor de buren. Buitenlopende katten kunnen de tuin van de buren gebruiken als toilet, planten beschadigen en geluidsoverlast veroorzaken. Dit kan leiden tot spanningen tussen buren.

Conclusie

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of je je kat naar buiten laat of binnen houdt. Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is aan jou als katteneigenaar om te beslissen wat het beste is voor jouw kat en de omgeving waarin je woont. Wat wij wel zouden meegeven aan een ieder die hun katjes naar buiten laat, zorg ervoor dat ze gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd zijn! 

Laat ons weten hoe jij hierover denkt in de comments!

Gerelateerd

Onze Feather-Gate
Check onze blogpost over waarom we de benaming van sommige veren aanpassen van 'cruelty-free' naar 'reused feathers'. We delen waarom feedback onze route verandert en hoe we altijd transparant en duurzaam proberen te zijn.
Raw and Real
Het is een tijd geleden dat jullie iets hebben gezien over Romi&Remi of dat ik van me heb laten horen, maar we zijn er weer! Lees hier wat er aan de hand was en hoe de toekomst er uit zal zien.